Rehabilitering, Min egen väg

Min egen väg -rehabiliteringen är en neuropsykiatrisk rehabilitering som finansieras av FPA. Den riktas till 16-29-åringar som har fått diagnosen ADHD eller ADD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) eller autism (Asperger). Målet med individ- och gruppträffarna är att stärka färdigheterna i studie- och arbetslivet samt hanteringen av vardagen, de sociala färdigheterna och självkänslan.

Målen med Min egen väg -rehabiliteringen

Min egen väg -rehabiliteringen stärker beredskapen och färdigheterna i studie- och arbetslivet, ger handledning och träning i att kunna hantera vardagen samt stöd i sociala färdigheter.
Avsikten med individ- och gruppträffarna är att stärka din självkänsla och dina färdigheter i studie- och arbetslivet, erbjuda medel för att kunna identifiera de symtom och beteenden som den neuropsykiatriska störningen medför, träna interaktionsfärdigheter och erbjuda kamratstöd.

Kamratstöd på gruppbesök för anhöriga

På gruppbesöken för anhöriga får du information om neuropsykiatriska störningar och hur de påverkar livet för den unga och hens anhöriga. Du har möjlighet att få kamratstöd och berätta om dina egna erfarenheter, till exempel om utmaningarna i vardagen och hur du klarar av dem. Dessutom får du stöd i att hjälpa den unga att bli självständig.

Du ansöker om Min egen väg -rehabilitering på följande sätt

För att kunna ansöka om rehabilitering behöver du ett läkarutlåtande B eller en medicinsk utredning med motsvarande information om sjukdomen, den rekommenderade rehabiliteringen och dess mål.
Du kan begära utlåtandet till exempel av den behandlande läkaren, hvc-läkaren eller från skolhälsovården.

Du ansöker om rehabilitering via FPA:s rehabilitering enligt prövning. Använd blankett KU132 och bifoga läkarutlåtande B. Under punkten serviceproducent skriver du “Läkarcentral Nero”.

Ansökan och bilagorna skickas till FPA under adressen Folkpensionsanstalten, PB 10, 00056 FPA.

Du kan också lämna in ansökan och bilagorna via e-tjänsten. Till e-tjänsten loggar man in med nätbankskoderna eller mobil id. I e-tjänsten ser du också om din ansökan har avgjorts. Du får också ett skriftligt beslut om avgörandet på posten. Om rehabiliteringen beviljas kontaktar Läkarcentral Nero dig per telefon inom ca 2 veckor efter att du har fått beslutet.

Ofta ställda frågor

Nej. Min egen väg -rehabiliteringen ersätts helt och hållet av FPA, vilket betyder att den är avgiftsfri för deltagaren.

Läkarcentral Neros Min egen väg -team består av erfarna sakkunniga inom olika områden, som alla har mångsidig erfarenhet av neuropsykiatriska utmaningar och rehabilitering av sådana. Vi erbjuder rehabilitering med varmt hjärta och skräddarsyr din rehabiliteringsperiod enligt dina individuella behov.

Rehabiliteringens innehåll planeras alltid utgående från den ungas individuella behov. Under träffarna diskuteras frågor som är viktiga för den unga. Vi försöker tillsammans hitta lösningar för hantering av vardagen och av studie- och arbetslivet. Vi samtalar men är också aktiva och gör saker tillsammans. Träffarna kan äga rum i den ungas vardagsmiljö, i Läkarcentral Neros lokaler eller till och med ute i naturen eller i häststallet. Under gruppträffarna lär vi känna varandra, utför uppgifter och behandlar frågor som är viktiga för gruppmedlemmarna.

En Min egen väg -träff räcker 60 eller 90 minuter beroende på den ungas behov. Om det finns behov av att slå ihop två besök är det också möjligt att träffas 2 timmar åt gången. Längden på gruppträffarna varierar mellan 1 och 2 timmar.

Sakkunniga inom området

Anu Saari
Arbetslivssakkunnig
Rehabiliteringstjänster, Utbildning och korttidsterapi
Mira Huhta
Chef för socialvårdstjänster
Hemvård, Rehabiliteringstjänster, Socialvårdstjänster
Outi Aura
Verkställande direktör
ADHD-undersökningar, Hemsjukhus, Hemvård, Min egen väg -rehabilitering, Sjukvård, Sooma Depressionsterapi
Tuomo Autio
Psykolog
FPA:s rehabiliteringsterapi, Kognitiv beteendeterapi, Psykologi, Psykoterapi